Zapalenie dziąseł u kobiet ciężarnych

Zapalenie dziąseł u kobiet ciężarnych

Do częstych chorób występujących w jamie ustnej podczas ciąży należy zapalenie dziąseł. Stan ten wynika z zaburzeń w stężeniu hormonów płciowych. Zmiany te rozpoczynają się w okresie drugiego lub trzeciego miesiąca ciąży, nasilając się znacznie pod koniec okresu ciąży.

Proces chorobowy może być widoczny w obrębie dziąsła brzeżnego, które staje się ognistoczerowone, obrzękłe i wrażliwe na ucisk, oraz w obrębie brodawek międzyzębowych (w przestrzeniach międzyzębowych). Brodawki stają się obrzmiałe, są barwy purpurowej, krwawią pod lekkim dotykiem. W dalszym etapie ciąży, na skutek przerostu brzegu dziąsła oraz brodawek dziąsłowych powstają rzekome kieszonki, w których może dochodzić do gromadzenia się resztek pokarmu. Jego zaleganie powoduje nasilenie się stanu zapalnego. Proces chorobowy narasta wraz ze wzrostem ilości drobnoustrojów. Nieprawidłowa higiena prowadzi do zaostrzeń stanów zapalnych, co można zaobserwować u kobiet ciężarnych, u których mycie zębów wywołuje nudności, oraz u kobiet ograniczających mycie zębów na skutek dolegliwości bólowych ze strony dziąseł.

Zapalenie dziąseł bywa groźne, ponieważ stwierdzono, iż może stać się potencjalnym czynnikiem ryzyka wystąpienia przedwczesnego porodu oraz niskiej wagi urodzeniowej dziecka.

Jak zapobiegać i leczyć stany zapalne dziąseł?

Kobieta będąca w ciąży powinna być pod stałą opieką ogólno stomatologiczną oraz periodontologiczną, obejmującą prawidłowy instruktaż higieny jamy ustnej oraz skaling.
Dbanie o prawidłową higienę jamy ustnej oraz regularne usuwanie kamienia nazębnego może zapobiec powstawaniu stanów zapalnych dziąseł lub złagodzić ich przebieg.

Należy stosować dietę niskowęglowodanową, bogatą w witaminy (witaminę C, witaminy z grupy B oraz wapń). Należy pamiętać, że niedobory pokarmowe matki mogą zagrozić rozwojowi zębów dziecka.

Korzystne jest również stosowanie profilaktyki fluorowej w okresie ciąży, szczególnie u kobiet narażonych na uporczywe wymioty. Zmiana pH w jamie ustnej (w wyniku cofania się treści pokarmowej) sprzyja demineralizacji szkliwa – czemu można zapobiec, stosując fluor.